2009. április 30., csütörtök

EVERWOOD a WHITEFÜLÖN!


2009 május 5! 21:00
EVERWOOD



1. Megalakulás és a korai évek (1997-2003)

A zenekart Tänczer Attila billentyűs és Erdős Viktor, a zenekar eredeti basszusgitárosa alapította 1997-ben. A kezdeti őkben még Neverwood néven tevékenykedő zenekar első fellépésére 1999-ben került sor. Számos tagcserét követően, melybe beletartozott egy az Everwood történelmében mindmáig egyedülálló hat tagot számláló, két gitáros felállás is, a zenekar sorai 2000-ben, Farkas Ferenc érkezésével látszódtak megszilárdulni. A nagyszerű gitáros személyében újabb alappillér került a csapatba. Ugyanebben az évben készült el, az akkor még mindig a Neverwood nevet viselő együttes első demója, Újjászületés címmel.
A demó kedvező fogadtatása alkalmat adott számos koncert, valamint egy sikeres turné lebonyolítására. Mindeközben a magyar nyelvű szövegek helyett már angol nyelven szólaltak meg a zenekar újabb szerzeményei, melyek egyben az első stúdió album alapjául is szolgáltak.

2. Mind games (2004-2006)

2004 elejétől gőzerővel folytak az első stúdió album, a Mind games előkészületei. Az olyan szerzemények mint az operák hangulatát éző Heart so cold, a monumentális Jeanne D�arc, vagy a lírai As the ocean cries egy igen izgalmas zenei elegy ígéretét hordozták magukban, melyben hardrock elemek éppúgy helyet kaptak, mint a progresszív metal stílusjegyei.
2004 nyarán aztán a zenekar, ekkor már Everwood néven stúdióba vonult, és az érdi Bakeryben, Varga Zoltán producer vezényletével sor került az album felvételére.
A Mind games végül 2005-ben jelent meg a görög Burning Star Records gondozásában, és került a lemezboltok polcaira Európa számos országában, valamint az Egyesült Államokban, Argentínában és Japánban. Magyarországon a CLS Records terjesztette.

A lemez sikerének köszönhetően, számos újabb fellépési lehetőségre nyílt alkalom.
Az Everwood 2005-ben és 2006-ban fellépett többek között a volt Psychotic Waltz énekes, Devon Graves szóló koncertje előtt, a progrock legendának számító brit Arena előtt, a 2006-os Sziget fesztiválon. Eljutott Rómába is, ahol több sikeres koncertet adott, valamint számos hazai fesztiválon volt lehetőség bemutatni a Mind games anyagát.
Mindeközben, 2005-ben csatlakozott a zenekarhoz a jelenlegi dobos Szabó Tamás is, kinek profizmusa és precíz, sokrétű játéka nagyban hozzájárult a további zenei fejlődéshez.

3. The Raven's nest (2007)

Az Everwood már Szabó Tamással kiegészülve látott neki második stúdió albuma, a The Raven's nest megírásához és felvételeihez. Ahogy egymás után születtek a lemez szerzeményei, szép lassan kezdett kirajzolódni egy konceptalbum kecsegtető lehetősége. A számok drámaisága, hangulatvilága és átütő ereje, már az első demózások után egyértelművé tették Tänczer Attila billentyűs számára, hogy itt és most lehetőség nyílik egy nagyszerű történet - a zene nyelvén való - elmesélésére. Mindamellett a megírt dalok, instrumentális tételek sokszínűsége egy újabb lehetőséget rejtettek magukban, nevezetesen egy máig egyedülálló, úgynevezett "triangle" konceptalbum megalkotását. A végeredmény három különböző, ám üzenetében mégis összefüggő történet lett, melyek a zene illetve a dalszövegek mellett novellaként is megjelentek. Így született meg a White Angel, a Quiet Valley, valamint a címadó The Raven's nest.
A lemez újra a Burning Star Records gondozásában jelent meg világszerte, Magyarországon pedig ismételten a CLS Records terjesztésében. A remek szakmai kritikák és a pozitív rajongói visszhangok helyességét újabb nagyszerű koncerteken bizonyíthatta a zenekar. Köztük a legemlékezetesebb, a Jorn Lande budapesti fellépése előtt megtartott hivatalos lemez bemutató koncert volt.

Az új Everwood (2008- )

A 2008-as év számos változást hozott az zenekar háza táján. Távozott Erdős Viktor basszusgitáros, majd Koncz Balázs énekes. Az ő távozásukkal lezárult az Everwood történetének első fejezete.
Helyükre előbb Kállai Sándor érkezett, ki érett, ám ugyanakkor modern basszusgitár játékával, valamint remek személyiségével könnyen beilleszkedett a csapatba.
Nem sokkal később aztán az Everwood megtalálta tökéletes énekesét, Haraszti Mátyás személyben, akinek képzett hangjával, sok éves zenei tapasztalattal a háta mögött, szintén nem okozott gondot a beilleszkedés.
Mindazonáltal a zenekar stílusa is változott. A harmadik stúdió album már egy modernebb, érettebb, letisztultabb zenei irány ígéretét rejti magában. A rock és a metal újfajta ötvözete mellett, ezúttal csakis a zenéé lesz a főszerep.
Az Everwood tehát büszkén tekint vissza élete első 10 évére, de azért senkit ne érjen meglepetés, hisz a java még csak most jön!

Nincsenek megjegyzések: