2010. augusztus 9., hétfő

AROMA - Színek, képek és arcok a romák világából

Az „Aroma – Színek, képek és arcok a romák világából” kiállítás több mint 90 tablóképből - kortárs festményből, fotóból és „fotó-festményből”- áll. A roma köztéri kiállítás a Magyarországi Roma Galéria Egyesület és a Törökfürdő Alapítvány szervezésében, az Open Society Institute (OSI) és a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ együttműködő partnerségével valósul meg.

Az “Aroma” kiállítás nem a romák problémáira, hanem speciális látásmódjára, vizuális szemléletére és alkotásaira fókuszál. Az „Aroma” bizonyítja: a művészet esszenciáján keresztül képesek vagyunk meghaladni előítéleteinket, és a valóság teljesebb, izgalmasabb arcát mutatja felénk.

A magyarországi romák világa, életszemlélete számtalan ponton találkozik történelmünkkel, évszázadok óta színezi a többségi látásmódot, zenei és képi világot, mégsem ismerjük fel és értékeljük jelenetőségét. Az Aroma” a romák színes életét, látásmódját bemutatva fejleszti az elfogadást és a toleranciát.

Az „Aroma - Színek, képek és arcok a romák világából” köztéri tárlat három nagy vizuális fejezete:


1. Ragadjon a kultúra!
A 40 festmény-reprodukció az utóbbi 40 év magyar roma festőinek legérdekesebb alkotásaiból válogat. A képeken keresztül a roma szimbólumrendszert és eredeti színvilágot ismerhetjük meg: Péli Tamástól Szentandrássy Istvánon át a fiatalabb festő-nemzedéket képviselő alkotókig terjed a kiállító művészek sora.

2. Chachipe Diák
A kiállítás keretében bemutatásra kerül egy 40 fotóból álló válogatás a Chachipe Diák nemzetközi fotópályázat anyagából, melyet a Nyílt Társadalom Intézet és az OSA Archivum hirdetett meg 2008. novemberében. A “chachipe” romani nyelven igazságot, valóságot jelent. A versenyre a Roma Integráció Évtizede programban résztvevő 12 ország fiataljai nevezhettek képeikkel. A pályázat célja az volt, hogy szembeszálljon a negatív sztereotípiákkal, szakítson a romák előítéletekkel teli ábrázolásával, és a fiatalok lencséjén keresztül sokkal összetettebb, árnyaltabb módon mutassa be Európa legnagyobb etnikai kisebbségét, a romákat.

3. Cigány vagyok
Terri Potoczna, a Londonban született, lengyel származású brit művész tíz fotó-festményén” mai magyar romák válnak híres Vermeer és Caravaggio képek főszereplőivé - próbára téve a kiállítás látogatóinak elfogadási kultúráját.

Az “Aroma” azt is megmutatja, hogyan színesedhetnek újfajta tartalmakkal, funkciókkal, public-art jellegű akciókkal Budapest közterei.

Az “Aroma”kiállítás 250 négyzetméteres installációs rendszere speciális kivilágítás mellett két héten keresztül, este is látogatható a budapesti és nemzetközi közönség számára.

Az “Aroma” megnyitóján (2010. augusztus 19., 17.00 - 19.00) a Szabadság téren a zenei produkció, könyvbemutató és kerekasztal-beszélgetés mellett öt roma festő folyamatos akciófestése örökíti meg a délután atmoszféráját.

Nincsenek megjegyzések: