2010. június 6., vasárnap

VOLT fesztivál: hangulatajánló

2010. június 30-án kezdődik idén a VOLT Fesztivál. A rendezvény egyik szlogenje, hogy "Mindenhol jó, de legjobb Sopron". Azok számára, akik még soha nem voltak a VOLT-on, elevenítsük fel egy korábbi VOLT-os nap eseményeit.

Délután sétálok Sopronban, s nagyon sok karszalagos fiatallal találkozok. Nézik a boltokat, éttermeket, épületeket és tereket. Persze sűrűségük a kemping felé haladva nő meg igazán – taxi helyett most tömegközlekedést választunk, Idén ez eléggé jól szervezett, a busz a vasútállomástól indul és egészen a fesztivál bejáratáig elvisz, ahol biztonsági őrök állítják le az autósforgalmat, hogy biztonságban átkelhessünk az úton. Már csak távoli emléknek tűnik, amikor nem lehetett se kocsival, se busszal megközelíteni a fesztivált, mert az út mentén parkoló autók szemernyi helyet se hagytak a közlekedésre.

Vegyeskoncert
„Szabad helyek a színpad jobb oldalán. Free places at the right side of stage.” – jelenik meg egy nagy sárga felirat a nagyszínpad melletti kivetítőn. Sokan azt hiszik, hogy ez az éppen fellépő Emil.Rulez produkciójának a része, pedig nem, tényleg arra hívja fel a figyelmet, hogy vannak szabad helyek a színpad jobb oldalán. Kószálok egy kicsit, nem tudok dönteni, hogy Junkies, vagy Sziámi, vagy Quimby, vagy Jamie Winchester. Inkább mindegyikből egy kicsi, no meg egy kis pörgés drum’n’bass zenére a Cha-cha-cha sátorra.
Kószálok, egyedül, azon elgondolásból kiindulva, hogy biztos összefutok egy ismerőssel. Bejön a dolog, így találkozok két volt osztálytársammal, volt s jelenlegi évfolyamtársaimmal, iskolatársakkal. Sőt, kicsit rásegítve a dologra még olyannal is, akit már vagy másfél éve nem láttam.

Törzstagok
Bandi országos törzstagsági kártyát kap a pálinkaháznál. Nem merem tőle megkérdezni, hogy ehhez hány 540 Ft-os pálinkát kellett meginnia. Gábor viszont a tegnapi taxitársaságtól kap egy törzskártyát. „Teljesen normális volt a sofőr. Elmeséltem neki, mi volt tegnap, erre közölte, hogy soproniaknak jár kedvezményekre jogosító törzskártya.” Viktor pedig piros unikumos pulcsiban tölti az estét – neki ez 10 felesbe került. Látok egy lányt is, Sörbarátok felirattal a hátán – neki ennek a megszerzése a józanságába került, legalábbis a mozgása alapján.

Koncertek
Viktor hív, hogy menjünk minél gyorsabban az egyik színpadhoz, mert ott fog fellépni a Laibach nevű együttes. Soha nem hallottam még róluk, így semleges érzelmekkel ácsorgok a koncert kezdetéig. Elhangzik az orosz himnusz, majd a magyar(!), s bevonulnak a szlovén együttes tagjai, majd különböző himnuszfeldolgozásokat játszanak. Elég merész téma hozzányúlni különböző nemzetek himnuszaihoz, de nekik nagyon jól sikerül – megmutatni az eredeti dalt, és hozzáfűzni angolul a saját gondolataikat. Az Izrael és a Törökország című daluk különösen jó – a koncertet pedig kiváló vizuális technikával támogatják meg. Az együttes egyébként 1980-ban alakult Szlovéniában, az első énekesüket a 80-as évek elején megölték. A csoport később - egyéb színházi és képzőművészeti kezdeményezésekkel egybeolvadva - NSK, azaz Neue Slowenische Kunst néven valóságos művészi állammá nőtte ki magát, és a Laibach eme összművészeti szerveződés zenei leágazásává alakult. Számos albumuk jelent meg, leginkább különböző számokat dolgoztak fel és értelmeztek át.
Az sms-falon megjelenik egy üzenet: „Ez olyan, mintha ötvözték volna a Rammsteint, a Kraftwerket és a Nighwisht”. S tényleg, egy kicsit valóban hasonlít mindhárom együttesre. Bár igazából a Rammstein vett át tőlük elemeket, amire a Laibach frontembere nemes egyszerűséggel csak ennyit mondott. „Nem hiszünk az eredetiségben… emiatt a Rammstein nem is tud lopni tőlünk. Egyszerűen csak inspirálja őket a munkánk, ami teljesen legitim dolog.”
Nem hagyományos ez a koncert. Nem a megszokott módon játszanak, emiatt alakul ki a résztvevőkben az az érzés, hogy ez végre valami teljesen más, mint a hagyományos fesztiválfellépők – ez a VOLT eddigi legjobb fellépése. Még akkor is bennem van ez az érzés, amikor másfél órával később a Kiscsillag tagjaként Lecsó vackol egyet Lovasival, miközben kemencében sült kenyérlángost majszolgatok.
Ákosnak hosszú. Legalábbis a koncertje. Ezt sikerül megállapítani hajnali fél kettőkor, amikor még mindig énekel az előadóművész a színpadon. Az éjjel viszont véget ér, de a VOLT-ból még két nap van hátra.

Bacsárdi László
(VOLT Fesztivál, 2007, csütörtök)

1 megjegyzés:

Szathy írta...

De jó lenne elmenni oda is, csak az a fránya mérőtábor...