2009. június 17., szerda

Hazánk új példaképei - a Pannon véleménye alapján

A Pannon Példakép Alapítvány megválasztotta 2009. II. negyedévének 3 új példaképét: név szerint Zöldi Zsuzsanna, az ELTE Erasmus-rendszerének főmentora, Takáts Mónika környezetvédő és Bukovics Martin diákújságíró lettek a díjjazottak, akik a dicsőséget szimbolizáló oklevélen és szobrocskán kívül fejenként 1-1 millió forinttal is gazdagodtak. Tevékenységükről, és arról, hogy hogyan is kerültek a díj közelébe, bővebben a Karima őszi számaiban olvashattok, addig is íme a Példakép Alapítvány róluk írt rövid jellemzése:

Zöldi Zsuzsanna, az ELTE Erasmus-rendszerének főmentora. A 24 éves egyetemi hallgató évekkel ezelőtt csatlakozott az ELTE Erasmus-irodájához, amely az Európai Unió diákösztöndíj-hálózatának egyik magyarországi központja. Kezdetben önkéntesként, tavalyi vezetővé választása óta egy jelképes összegért végzi az itt tanuló külföldi diákok mentorálását, itteni életük, ügyes-bajos dolgaik intézését. Az angolul, németül és spanyolul beszélő Zsuzsanna nyolc egyetemi kar Erasmus-ösztöndíjasaiért felelős, és ő tartja a kapcsolatot a külföldi egyetemekkel is. 2009 őszétől maga is Erasmus-ösztöndíjas lesz, tanulmányait Spanyolországban folytatja.

Takáts Mónika környezetvédő, a Nagy Terv nevű környezetvédő mozgalom és oktatási terv ötletgazdája. A 20 éves lányt érettségi után biológia szakra vették fel. Ő a kiötlője, alapítója, egyúttal szíve-lelke a Nagy Terv Programnak, amely egy közel hetvenfős, fiatalokból álló aktivista csoport részvételével gyerekeket oktat környezetünk szeretetére, védelmére. Az önkéntesek csoportos foglalkozások, közös játékok formájában vezetik rá a gyerekeket például az újrahasznosítás, a szelektív hulladékgyűjtés, a vízzel való takarékoskodás fontosságára. Az Nagy Terv újrahasznosított anyagokból készült játékai, a "Tudatos vásárlás dominó", a „Tudatos élet memória játék”, valamint a „Környezetvédelmi activity” 2008-ban elnyerte a Magyar Innovációs Szövetség díját.

Bukovics Martin diákújságíró, a győri Alternatíva című ingyenes városi lap alapítója. A 18 éves Bukovics Martin 2007-ben, a Révai Miklós Gimnázium iskolaújságjának alternatívájaként indította el az Alternatívá-t, de a lap hamarosan városi újsággá nőtte ki magát, és a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete (DUE) az ország második legjobb diáklapjának díjával jutalmazta. Bukovics maga is több helyen publikál, emellett saját blogot vezet, és a győri kulturális életben is aktívan részt vesz. Ebben az évben elnyerte a DUE ifjúsági sajtódíját. A Budapesti Corvinus Egyetemre adta be jelentkezését, de a berlini Taz nevű lap is meghívta gyakornoknak.

A díjkiosztón készült képeinket pedig ide kattintva érhetitek el.

Nincsenek megjegyzések: