2008. november 24., hétfő

Filmvetítés az EZK és az OMIKK szervezésében!

Nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy az OMIKK (könyvtárunk) rendszeresen szervez filmvetítéseket. Ez alkalommal az Egyetemi Zöld Körrel készülnek, méghozzá egy igen aktuális témában: globális felmelegedés.

November 25. (kedd), 18:00: The 11th Hour (am. feliratos dokumentumfilm)
Helyszín: BME Központi épület I. em. 60.
A vetítés ingyenes!


A film 2007-ben, Al Gore Kellemetlen Igazság című könyve után egy évvel debütált a mozikban, és a könyv alapján készült filmhez hasonló fogásokkal mutatja be az emberi civilizációra leselkedő veszélyt, a földi élethez szükséges körülmények eltűnését. A dokumentumfilmben több, mint 50 híres gondolkodó (köztük Stephen Hawking, Mihail Gorbacsov, Andy Revkin, David Suzuki...) mondja el véleményét és aggályait bolygónk pusztulásáról. Mindannyian egyetértenek abban, hogy korunk kapitalista civilizációja önmagának teremt élhetetlen környezetet és a mértéktelen fogyasztásnak és szennyezésnek elkerülhetetlen következménye az ökológiai válság, melynek kezdeti hatásait már egy ideje tapasztalhatjuk. A problémák zömének megoldásához már rendelkezésre állnak a technológiák, csupán felelős és elszánt döntésekre, cselekedetekre volna szükség. A monológoknak az ipari mértékű környezetkárosításról készült elképesztő felvételek adnak vizuális hangsúlyt.

A producer-narrátor Leonardo DiCaprio egy idézete a filmből:
"A globális felmelegedés nem csupán az első számú környezetvédelmi kihívás, amivel ma szemben állunk, de egyike a legfontosabb témáknak, ami az egész emberiséget érintik… Mindenkinek ki kell vennie a részét abból, hogy felhívjuk a figyelmet a globális felmelegedésre és a problémákra, amelyekkel emberként szembe kell néznünk, hogy bolygónk jövője számára fenntartható környezetet érjünk el."

Nincsenek megjegyzések: