2008. november 19., szerda

Ismét hírlevél a Tám-ponttól! :)

A Támpont Iroda ismét sok érdekes és közérdekű információval rukkolt elő, ami magába foglalja a kifizetéseket, a tantárgyfelvételt, de még a vizsgaidőszakos információkat is, egyéb érdekességek mellett. Szemezgessetek az alábbi összeállításukból.


KÖLTSÉGTÉRÍTÉS BEFIZETÉSE
Költségtérítés befizetésed (mind számlás, mind gyűjtőszámlás) teljesítéséhez segítséget a www.tampont.bme.hu weboldal Térítések menü, Befizetések almenüjében kaphatsz.

SZEMÉLYI SEGÍTŐK JELENTKEZÉSÉT VÁRJUK
Személyi segítőket keresünk mozgássérült hallgatók mellé. A feladat, hogy segítséget nyújtsunk a mozgássérült hallgatók BME épületei közötti közlekedésében.
Jelentkezni személyesen a Támpont Irodában, vagy az eselyegyenloseg@sc.bme.hu e-mail címre küldött levélben lehetséges.

PSZICHOLÓGIAI ÉS ÉLETVEZETÉSI TANÁCSADÁS A TÁMPONT IRODÁBAN
Fordulj hozzám bizalommal, ha úgy érzed, elakadtál az élet sűrűjében, és szívesen beszélgetnél valakivel, aki segít eligazodni, meghallgat, együtt gondolkozik veled problémáidon!
Időpont egyeztetésre a Támpont Irodában, illetve a pszichologus@sc.bme.hu e-mail címen van lehetőség.
Richter Júlia, pszichológus

KIFIZETÉSI IDŐPONTOK
A 2008/2009. tanév I. félévében (tanulmányi ösztöndíj, rendszeres szociális ösztöndíj, külföldi hallgatók miniszteri ösztöndíja, Bursa Hungarica ösztöndíj intézményi része amennyiben az utalás már megérkezett az egyetemre) december havi kifizetési időpontja 2008. november 24. (hétfő), január havi kifizetési időpontja 2008. november 25. (kedd).
Kifizetési időpont alatt azt a napot kell érteni, amelyiken az Egyetem a Magyar Államkincstárnál kezdeményezi a juttatások kifizetését.

VIZSGAIDŐSZAK
Hagyományos képzésen (7 hét): 2008. december 15. (hétfő) - 2009. január 30. (péntek)
Kétlépcsős képzésen (6 hét): 2008. december 22. (hétfő) - 2009. január 30. (péntek)
Hagyományos képzés pótlási időszaka: 2008. december 12. (péntek) - 2009. január 09. (péntek)
Kétlépcsős képzés pótlási időszaka: 2008. december 12. (péntek) - december 22. (hétfő)

Kétlépcsős képzéshez tartoznak a BSc, BA alapképzésben, az MSc, MA képzésben résztvevők és az osztatlan ötéves képzésben résztvevő építészek.
Hagyományos képzéshez tartoznak a hagyományos 10 féléves, a 6 féléves alapképzésben és a kiegészítő képzésben résztvevő hallgatók.

TANTÁRGYFELVÉTEL
A következő félév tantárgyaira előzetesen jelentkezni (azaz a tantárgyakat felve?nni, leadni illetve kurzust változtatni) a vizsgaidőszak első napjától kezdve lehet a Neptun Rendszerben.
Bővebb információt a www.tampont.bme.hu weboldal Tanulmányok menü Tantárgyak almenüjében találsz.

TÁMPONT AKTUÁLIS
Mindig aktuális információkhoz szeretnél jutni? Nem szeretnél lemaradni semmiről? Mi összegyűjtünk és közzéteszünk minden tanulmányokkal, pénzügyekkel, külföldi ösztöndíjakkal, pályázatokkal kapcsolatos információt. A Támpont Aktuálist megtalálod a www.tampont.bme.hu címen.

INGYENES KORREPETITOR KÖZVETÍTÉS
Ha úgy érzed szeretnél a szabadidőd egy részét hasznosan tölteni, vedd igénybe a BME Diákközpont ingyenes internetes, korrepetitorközvetítő szolgáltatását. Látogass el a http://www.sc.bme.hu/korrepetalas oldalra, és ha szükséged lenne egy kis plusz pénzre, keress tanítványt, ha pedig szeretnéd a tudásod csiszolni, keress oktatót! Részletek és további feltételek a honlapon és a Támpont Irodában.

INGYENES JEGYZETBÖRZE
Miért vennél drága új könyveket, ha a használtat olcsón megveheted? Ajánld fel Te is eladásra a már nem használt könyveid, jegyzeteid! Nálunk ingyen meghirdetheted!
Ingyenes jegyzetközvetítő szolgáltatással állunk a BME hallgatók rendelkezésére. Ha jegyzetet szeretnél venni, vagy eladni, látogass el a http://www.sc.bme.hu/jegyzet oldalra. Részletek és további feltételek a honlapon és a Támpont Irodában.

INGYENES ALBÉRLET KÖZVETÍTÉS
A BME Diákközpont ez évben is szakadatlanul folytatja internetes, ingyenes albérlet közvetítő szolgáltatását. Ha albérletet keresel, vagy albérletet szeretnél kiadni, látogass el a http://www.sc.bme.hu/alberlet oldalra! Részletek és további feltételek a honlapon és a Támpont Irodában.

FRANCOFORUM
A Magyarországi Francia Nagykövetség Egyetemi Együttműködési Osztálya által évente megszervezett esemény francia egyetemeket és iskolákat, illetve magyar-franciaképzéseket és francia vállalatokat hív meg egy helyre. Ez a rendezvény egyaránt szól a tanulmányaikat Franciaországban megkezdeni kívánó, illetve későbbi franciaországi tanulmányokról érdeklődni kívánó gimnazistáknak, valamint a mester- illetve doktori képzések iránt érdeklődő hallgatóknak.
A további részletek megtalálhatók a http://www.francoforum.hu oldalon. A fórum 2008. november 25-én, a Francia Intézetben kerül megrendezésre.

OTP FÁY ANDRÁS ALAPÍTVÁNY KREATÍV PÁLYÁZAT
Az OTP Fáy András Alapítvány pályázatot hirdet közép- és felsőoktatásban részt vevő fiataloknak és pedagógusoknak, valamint oktatási intézmények részére. A tanulók esszével, fotóval, video szpottal, számítógépes animációval vagy akár képzőművészeti alkotással pályázhatnak. A tanárok „Tudásátadás a XXI. században" címmel nyújthatnak be esszépályázatot. A legtöbb pályázatot beküldő oktatási intézmény külön díjazásban részesül.
A további részletek megtalálhatók a http://www.otpfayalapitvany.hu oldalon. A pályázatok postára adási határideje 2008. november 30.

GEORGIATECH
Öt másik európai műszaki egyetem mellett a BME hallgatói is pályázhatnak a Naumann﷓Etienne Foundation ösztöndíjára a GeorgiaTech egyetemre. Az alapítvány teljes mesterképzésre ad ösztöndíjat a kiemelkedő tanulmányi és tudományos eredményekkel rendelkező, legalább negyedéves vagy végzős hallgatóknak.
A további részletek megtalálhatók a www.sc.bme.hu/palyazatok oldalon. A pályázatok leadási határideje 2008. december 10., 15:15, Támpont Iroda.

BEST TAVASZI KURZUSOK
Jelentkezz a BEST (Board of European Students of Technology) diákszervezet által Európa különböző műszaki egyetemein rendezett 1-2 hetes kurzusok egyikére, amelyen egy általad kiválasztott érdekes témáról tanulhatsz, és egy sokszínű nemzetközi társaság részeként fedezheted fel az adott ország kultúráját! Jelentkezhet minden nappali tagozatos, aktív műegyetemi hallgató. A kurzusok angolul zajlanak, tehát társalgási szintű nyelvtudás szükséges, de nyelvvizsgát és átlagot nem kérnek. A tanulmányi kurzusokon névleges díj befizetésével (ált. max. 15 euró) lehet részt venni, ill. csak egy angolul írt motivációs levél szükséges.
A további részletek megtalálhatók a http://www.BEST.bme.hu és a http://www.BESTorg.eu oldalakon. A jelentkezési határidő 2008. december 14., 23:00.

MCDONNEL DOKTORI ÖSZTÖNDÍJ
A McDonnel International Scholars Academy programjának a célja, hogy a részt vevő hallgatók vezetői képességeit, tudását fejlessze az általános szakmai tanulmányokon is túlmutatóan. Az ösztöndíjra való pályázás feltétele a Washington University in St. Louis által felkínált doktori tanulmányi programra való sikeres felvételi.
A további részletek megtalálhatók a http://www.sc.bme.hu/palyazatok oldalon. A pályázatok beadási határideje 2009. január 10.

VULCANUS IN JAPAN
Az EU﷓Japán Ipari Együttműködési Központ a 2009/2010. tanévre is meghirdette a Vulcanus in Japan programot, amely négyhónapos intenzív japán nyelvtanfolyamot és nyolchónapos szakmai gyakorlatot tesz lehetővé vezető japán ipari vállalatoknál. A pályázat keretében várhatóan 45﷓50 hallgató kaphat ösztöndíjat az Európai Unióból.
A további részletek megtalálhatók a http://www.eu-japan.eu/global/vulcanus-in-japan.html oldalon. A pályázatok postára adási határideje 2009. január 20.

Nincsenek megjegyzések: