2009. október 1., csütörtök

Támpont hírek

IV. BME KÜLÜGYI BÖRZE
A BME Hallgatói Külügyi Testület negyedik alkalommal rendezi meg a Külügyi Börzét, melynek célja, hogy összegyűjtse a külföldi ösztöndíjakat, szakmai gyakorlatokat, pályázati és utazási lehetőségeket. A IV. BME Külügyi Börze ideje és helye: 2009. október 7., 10-17 óra, BME E épület I. emelet
A további részletek megtalálhatók a rendezvény honlapján.

TÁJÉKOZTATÓ ELŐADÁS NÉMETORSZÁGI LEHETŐSÉGEKRŐL
A Balassi Intézet Magyar Ösztöndíj Bizottsága tájékoztató előadást tart a DAAD és más németországi pályázati lehetőségekről. Helyszín: 1016 Budapest, Somlói út 51. Időpont: 2009. október 8., csütörtök, 13 és 15:30 óra között.
A további részletek megtalálhatók a Bizottság honlapján.

FLORIDA INSTITUTE OF TECHNOLOGY
Az EU által finanszírozott ösztöndíj lehetővé teszik a VIK villamosmérnöki vagy mérnök informatikus BSc képzésében részt vevő hallgatók számára, hogy a 2009/2010. tanév második félévétől egy tanévet a Florida Institue of Technology egyetemen töltsenek. A program hallgatócsere formájában zajlik, az érkező amerikai hallgatók számával megegyező (min. 1, max. 4) hallgató nyerhet ösztöndíjat. Az ösztöndíj mértéke 1000 Euro/hónap és 1000 Euro utazási támogatás. A sikeres tanulmányok nyomán lehetőség van az FIT BSc diplomájának megszerzésére is.
A további részletek megtalálhatók a program honlapján. A jelentkezési határidő 2009. október 15.

RÉZLER GYULA ALAPÍTVÁNY
A Rézler Gyula Alapítvány tanulmányi ösztöndíjat hirdet a 2009/2010-es tanév tavaszi szemeszterére (4 hónap) az Egyesült Államokba, az Indiana University Magyar Intézetébe (Bloomington, Indiana). A pályázaton részt vehet minden 35 év alatti diplomás, magyar szakember, aki szociológiai kutatásokat kíván folytatni, elsősorban az ipari viszonyok interdiszciplináris területein, és a munkához szükséges angol nyelvtudással rendelkezik. Az elbírálás során előnyt élveznek azok a pályázók, akik ezen a területen tudományos fokozat megszerzésére készülnek. Az ösztöndíj összege 4.000 USD. Az utazás költségeit egyénileg kell biztosítani.
A további részletek megtalálhatók az alapítvány honlapján. A jelentkezési határidő 2009. október 19.

TU DRESDEN
A Herbert Quandt Stiftung jelentős anyagi támogatással ösztöndíjat ajánlott fel a Drezdai Műszaki Egyetemre hallgatóknak, PhD hallgatóknak és kutatóknak is. A jelenlegi kiírás a 2010. tavaszi félévre szól.
A további részletek a Támpont Iroda honlapján találhatók. A pályázatok beadási határideje doktoranduszoknak 2009. október 30., péntek, 14:00, hallgatóknak 2009. november 30., hétfő, 15:15, Támpont Iroda.

DAAD
A Német Felsőoktatási Csereszolgálat (DAAD) a magyar hallgatóknak és diplomásoknak a 2010/2011-es tanévre ismét az ösztöndíjak széles választékát kínálja, a három-négy hetes nyelvi és országismereti nyári egyetemi tanfolyamtól a master végzettség megszerzésén át egy német felsőoktatási intézményben történő doktorálásig. Azoknak a doktoranduszoknak, akik Magyarországon doktorálnak, lehetőségük nyílik a kutatói munkájuk egy részének német felsőoktatási intézményben vagy kutatóintézetben történő megvalósítására.
A további részletek megtalálhatók a DAAD honlapján. A pályázatok leadási határideje 2009. november 15.

MUMMERT ALAPÍTVÁNY
A Mummert Alapítvány ösztöndíja diplomával végződő tanulmányokat támogat az Aacheni Műszaki Egyetemen (RTWH Aachen) és a Kölni Egyetemen. Harmad- és negyedéves, műszaki vagy gazdaságtudományi területen tanulmányokat folytató hallgatók jelentkezhetnek. Az ösztöndíjasok egy-három év alatt egyetemi diplomát, vagy mester diplomát szereznek a két egyetem egyikén.
A további részletek megtalálhatók az alapítvány honlapján. A pályázatok leadási határideje 2009. november 30.

LAKY TERÉZ KUTATÓI ÖSZTÖNDÍJ
A pályázat célja a megadott témakörökben történő tudományos kutatás elvégzésének, ennek nyomán tudományos munka megírásának vagy azzal egyenértékű alkotás (szakdolgozat, diplomadolgozat, TDK) elkészítésének támogatása. A tervek szerint a nyertes pályázók tudományos munkái az ösztöndíj pályázatot bemutató kiadványban is megjelennek.
A további részletek megtalálhatók a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány és a SEED Alapítvány honlapján. A pályázatok leadási határideje 2009. december 31.

Nincsenek megjegyzések: