2009. október 20., kedd

Támpont hírek

BURSA JOGOSULTSÁGELLENŐRZÉS
A Bursa Hungarica "A" ösztöndíjat nyert hallgatók esetében elvégeztük a szükséges jogosultságellenőrzést. A listát megtaláljátok itt.
A "B" típusú ösztöndíjat elnyert hallgatók névsorát még nem kaptuk meg, így ők biztosan nem szerepelnek a listában. Amennyiben az ő adataikkal is kiegészíthetjük listánkat, arról hírt adunk.
Ha a listával kapcsolatban észrevételed van, azt a Támpont Irodában jelezheted.

IRATKOZZ FEL TÁMPONT HÍRLEVÉLRE!
Nem tudod változtak-e a téged érintő lehetőségek mióta legutóbb nézted? Nem szeretnél nyomozni, hogy mi változott a szabályzatokban? Nem nézed minden nap a Támpont Aktuálist? Mégsem szeretnél lemaradni semmiről? Mi összegyűjtünk és e-mailben kiküldünk neked minden tanulmányokkal, pénzügyekkel, külföldi ösztöndíjakkal, pályázatokkal kapcsolatos főbb információt. A Támpont Hírlevélre honlapunkon keresztül iratkozhatsz fel, részletes információt itt találsz!

HALLGATÓI SZÁMÍTÓGÉP KÖZPONT
Minden BME hallgató ingyenesen használhatja az R épület III. és IV. emeletén található Hallgatói Számítógép Központot (röviden a HSZK-t), a regisztráció mindössze pár perc. Bővebb információ itt található.

ELSŐSÖK FIGYELEM!
Fontos, hogy mindenki ellenőrizze, hogy számlaszáma és adóazonosító jele jól szerepeljen a Neptun rendszer adatbázisában, a Személyes adatok menüpontban az adóazonosító jeledet, a Pénzügyek menüpont, Számlaszámok almenüpontban pedig a számlaszámod meglétét ill. helyességét ellenőrizd.
A fenti adatok hiányában nem lehetségesek a kifizetések pl.: szociális támogatás, ösztöndíjak, alaptámogatás.

SZÁMLA ÉS ADÓIGAZOLÁS IGÉNYLÉS
Hamarosan kiírásra kerül a költségtérítés. Ne felejts el igényednek megfelelően, költségtérítésedről számlát vagy adóigazolást kérni. Amennyiben térítési kötelezettségedet úgy szeretnéd teljesíteni, hogy arról számlát állítsanak ki, akkor a z igénylés menetéről itt tájékozódhatsz. Számla kiállítását csak költségtérítésed kirovása UTÁN kezdeményezheted.
Ha nem kérsz számlát, akkor gyűjtőszámlás befizetéssel tudod teljesíteni befizetési kötelezettségedet és egy adóévben egy magánszemély részére adójóváírásra jogosító igazolást kérhetsz. A gyűjtőszámlás befizetéshez itt találsz részletes útmutatót.
A Támpont Irodában is állunk szíves rendelkezésetekre.

HALLGATÓK ÁLTAL FIZETENDŐ EGYÉB DÍJAKRÓL SZÓLÓ REKTORI UTASÍTÁS MÓDOSÍTÁSA
2009. szeptember 1-jével módosult a Hallgatók által fizetendő egyéb díjakról szóló rektori utasítás. Az eredeti rektori utasítás és a módosítás megtalálható itt.
A változásokról bővebben a Támpont Aktuálisban olvashattok.

ELEKTRONIKUS KÉRVÉNYEK A NEPTUNBAN
Bizonyos kérvényeket csak a Neptun Rendszeren keresztül, elektronikusan nyújthatsz be.
A kérvény kitöltése előtt érdemes tájékozódni a Neptun Rendszer Ügyintézés menüpontjában, vagy a Központi Tanulmányi Hivatal honlapján, mert az elektronikusan beadható kérvények sora folyamatosan bővül, változik, és a Központi Tanulmányi Hivatal munkatársai nem vesznek át olyan papíros kérvényt, amely kérvény a Neptun Rendszerben elektronikusan beadható.

TÁMPONT AKTUÁLIS
Mindig aktuális információkhoz szeretnél jutni? Nem szeretnél lemaradni semmiről? Mi összegyűjtünk és közzéteszünk minden tanulmányokkal, pénzügyekkel, külföldi ösztöndíjakkal, pályázatokkal kapcsolatos információt. A Támpont Aktuálist megtalálod itt.

ÜGYFÉLFOGADÁS
A Támpont Iroda ügyfélfogadása hétfőtől-csütörtökig: 9:30 -15:15-ig, pénteken: 9:30 -14:00-ig tart. Ebédidő minden nap: 12:00 -13:00 között.

INGYENES KORREPETITORKÖZVETÍTÉS
Ha úgy érzed, szeretnéd a szabadidőd egy részét hasznosan tölteni, vedd igénybe a BME Diákközpont ingyenes internetes, korrepetitor közvetítő szolgáltatását! Látogass el a www.tampont.bme.hu oldal Korrepetitor közvetítés menüjébe, és ha szükséged lenne egy kis plusz pénzre, keress tanítványt, ha pedig szeretnéd a tudásod csiszolni, keress oktatót! Részletek és további feltételek a honlapon és a Támpont Irodában.

INGYENES JEGYZETBÖRZE
Miért vennél drága új könyveket, ha a használtat olcsón megveheted? Ajánld fel Te is eladásra a már nem használt könyveid, jegyzeteid! Nálunk ingyen meghirdetheted!
Ingyenes jegyzetközvetítő szolgáltatással állunk a BME hallgatók rendelkezésére. Ha jegyzetet szeretnél venni, vagy eladni, látogass el Jegyzetbörze rovatunkba. Részletek és további feltételek a honlapon és a Támpont Irodában.

INGYENES ALBÉRLETKÖZVETÍTÉS
A BME Diákközpont idén is szakadatlanul folytatja internetes, ingyenes albérlet közvetítő szolgáltatását. Ha albérletet keresel, vlbagy albérletet szeretnél kiadni, látogass el Albérlet közvetítés rovatunkba! Részletek és további feltételek a honlapon és a Támpont Irodában.

TU DRESDEN
A Herbert Quandt Stiftung jelentős anyagi támogatással ösztöndíjat ajánlott fel a Drezdai Műszaki Egyetemre hallgatóknak, PhD hallgatóknak és kutatóknak is. A jelenlegi kiírás a 2010. tavaszi félévre szól.
A további részletek megtalálhatók itt. A pályázatok beadási határideje doktoranduszoknak 2009. október 30., péntek, 14:00, hallgatóknak 2009. november 30., hétfő, 15:15, Támpont Iroda.

DAAD
A Német Felsőoktatási Csereszolgálat (DAAD) a magyar hallgatóknak és diplomásoknak a 2010/2011-es tanévre ismét az ösztöndíjak széles választékát kínálja, a három-négy hetes nyelvi és országismereti nyári egyetemi tanfolyamtól a master végzettség megszerzésén át egy német felsőoktatási intézményben történő doktorálásig. Azoknak a doktoranduszoknak, akik Magyarországon doktorálnak, lehetőségük nyílik a kutatói munkájuk egy részének német felsőoktatási intézményben vagy kutatóintézetben történő megvalósítására.
A további részletek megtalálhatók itt. A pályázatok leadási határideje 2009. november 15.

KOCHMEISTER-DÍJ
A Budapesti Értéktőzsde 2009-ban is meghirdeti a Kochmeister-díjat, amellyel olyan tehetséges fiatalokat kíván jutalmazni, akik előre meghatározott, a tőzsdével, tőkepiaccal, a pénzügyi öngondoskodás témájával kapcsolatos témakörökben a legjobb tanulmány(oka)t készítik el.
A további részletek és a meghirdetett témák megtalálhatók itt. A jelentkezés határideje 2009. november 27.

MUMMERT ALAPÍTVÁNY
A Mummert Alapítvány ösztöndíja diplomával végződő tanulmányokat támogat az Aacheni Műszaki Egyetemen (RTWH Aachen) és a Kölni Egyetemen. Harmad- és negyedéves, műszaki vagy gazdaságtudományi területen tanulmányokat folytató hallgatók jelentkezhetnek. Az ösztöndíjasok egy-három év alatt egyetemi diplomát, vagy mester diplomát szereznek a két egyetem egyikén.
A további részletek megtalálhatók itt. A pályázatok leadási határideje 2009. november 30.

LAKY TERÉZ KUTATÓI ÖSZTÖNDÍJ
A pályázat célja a megadott témakörökben történő tudományos kutatás elvégzésének, ennek nyomán tudományos munka megírásának vagy azzal egyenértékű alkotás (szakdolgozat, diplomadolgozat, TDK) elkészítésének támogatása. Terveink szerint a nyertes pályázók tudományos munkái az ösztöndíj pályázatot bemutató kiadványban is megjelennek.
A további részletek megtalálhatók itt és itt. A pályázatok leadási határideje 2009. december 31.

Nincsenek megjegyzések: