2008. december 11., csütörtök

Tárgyfelvétel reloaded!

Hamarosan indul a tárgyfelvétel, a Neptunon mindenki elolvashatja, hogy idén mire is lehet számítani. Azonban, hogy ne kelljen addig "elsétálnotok" lássuk, hogy mit is osztottak meg velünk az üzemeltetők:

"Tisztelt Hallgató!

Jövõ hétfõn, 2008. december 15-én 18 órakor indul az elõzetes tárgyfelvétel. Ez a Neptun felhasználói és üzemeltetõi számára egyaránt hagyományosan nagy próbatétel. Ezért fel szeretnénk hívni a figyelmét pár dologra, amellyel talán javíthatunk mindkét fél helyzetén?

A terheléselosztás javítása érdekében a közelmúltban átalakítottuk webszerver-farmunkat. Ezzel párhuzamosan minden szerverünkre új hitelesítõ tanúsítvány került, amely a biztonságos (https protokollon zajló) adatcseréhez szükséges. Ez a felhasználó számára úgy jelentkezik, hogy a böngészõprogram (típustól függõen különbözõ, néha ijesztõ módon) figyelmezeti a felhasználót, hogy a webhely tanúsítványa hibás, a továbblépés nem javasolt. (Alkalmanként) több kattintással végül is el lehet jutni a Neptun belépõ oldalára, de ez lassú és kényelmetlen módszer. Mindenképpen azt javasoljuk, hogy a www.neptun.bme.hu oldalon leírt módon, az onnan letölthetõ fõtanúsítványt egyszer (és minél hamarabb) telepítse gépére. Amint ezt megtette, böngészõprogramja többet már nem fog ?akadékoskodni?, bármelyik Neptun webkiszolgálóra is lépjen be.

A Hallgatói web alkalmazás alapvetõen a www.neptun.bme.hu és a www.kth.bme.hu oldalakon található linkekrõl érhetõ el. Amennyiben ezek a lapok túlterhelés miatt nem jönnének be a tárgyfelvétel indulásakor, használja a https://frame.neptun.bme.hu/hallgatoi linket, direkt módon.

A tárgyjelentkezés indulásakor, hétfõ este 6-kor várható nagy roham, túlterhelés elkerülése érdekében javasoljuk, hogy már 6 óra elõtt 10-15 perccel jelentkezzen be, vagy pedig halassza el belépését este 8 óra utánra. Így a csúcsot kicsit laposabbá tudjuk tenni, amellyel talán elboldogulnak koros szervereink?

Jövõ hétfõn, a Hallgatói webhez hasonlóan, már az Oktatói web alkalmazásnak is a 3-as verziója fog mûködni. Ez a Neptun verzió az Internet Explorer 7-es, továbbá a Mozilla Firefox család 2 és 3-as verziójával mûködik tökéletesen. Régebbi verziók, ill. másfajta böngészõk esetén nem garantált a hibamentes mûködés. Ez az információ a belépõoldalon is szerepel. Az alkalmazás használata során meg a képernyõ bal alsó sarkában figyelmeztetés jelenik meg, amennyiben a használt program inkompatibilis. Ezért célszerû a nevezett böngészõk valamelyikének telepítése a munkaállomásán.

A Neptun webes alkalmazások elsõdleges témája (stílusa, skinje) a NARANCS. A többi stílus alkalmazása során tapasztalataink szerint elõfordul, hogy egy-egy funkció hibásan mûködik, vagy nem érhetõ el. Ezek javítása folyamatban van. Ezért, legalábbis a tárgyfelvétel idejére, javasoljuk az alap NARANCS téma beállítását a Saját adatok / Beállítások / Témák menüpontban.

Kérjük, hogy saját érdekében rendszeresen látogassa a www.neptun.bme.hu és a www.kth.bme.hu weboldalakat, ahol folyamatos tájékoztatást adunk a Neptun üzemével, a KTH mûködésével kapcsolatos hírekrõl, újdonságokról, tudnivalókról.

Megértésében és együttmûködésben bízva:

NEPTUN Üzemeltetés"

Nincsenek megjegyzések: