2009. március 9., hétfő

EZK filmvetítés

Tudtad, hogy az európai nagyüzemekben tenyésztett háziállatokat a dél-amerikai esőerdőket elpusztító szójaföldekről táplálják, hogy az afrikai munkás, aki Dél-Spanyolországban a paradicsomot szedi, milyen körülmények között tölti el szabad estéit?

Ha érdekel, mi és hogyan, illetve milyen áron kerül az asztalunkra, akkor gyere az EZK és az OMIKK Filmklub soron következő vetítésére, ahol a nagy élelmiszeripari konszernek és a világélelmezés viszonyát vizsgáló We Feed the World-öt nézheted meg, és ahol megtudhatod, milyen messzemenő következményekkel jár a világunkat uraló értéksemleges profitmaximalizálás.

Helyszín: BME "K" ép. I/60.
Időpont: 2009. március 10. (kedd). 18 óra.


A vetítés ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!


We Feed the World
(színes, magyarul beszélő osztrák dokumentumfilm - 2005, 94 perc)

Svájcban a kenyérgabona 4/5-e Indiából származik, abból az országból, ahol százezrek éheznek; a francia halkereskedők azt mondják, az ipari módszerrel fogott tenger gyümölcse nem evésre való, hanem eladásra; Romániában fél centes órabérért dolgoznak az asszonyok a hagymaföldeken, amelyet távoli országokba szállítanak tovább; Spanyolország legnagyobb üvegházas agrárvidéke nagyobb mint Luxemburg és Hollandia együtt - a világban mégis 5 percenként hal éhen egy gyermek.
A világ élelmiszertermelése és az élelmiszer elosztása katasztrofális szintre jutott. A 3000 kilométerről importált paradicsom olcsóbb mint a hazai; az ásványvíz ugyanolyan kereskedelmi értéket képvisel mint bármely más termék; a legtöbb élelmiszert szójával dúsítják. Hová vezet ez a folyamat? Az emberiség élelmiszerellátása nem több mint néhány tucat multinacionális cég versengésének színtere?

Linkek:
trailer
bővebb ízelítő
a film hivatalos honlapja
-----
tudatosvasarlo.hu
fairtradecenter.hu
fairvilag.hu
fairtrade.net
----------------------------------------------------------------

Nincsenek megjegyzések: