2013. április 26., péntek

A Szellemi Tulajdon Világnapja - április 26.

Az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) 2000. évi közgyűlésén döntött arról, hogy április 26-át a világ társadalmi fejlődéséhez és haladásához meghatározó módon hozzájáruló műszaki alkotók és művészek munkásságának, eredményeik védelmének szentelt világnappá nyilvánítja. A szellemi tulajdon világnapját először 2001. április 26-án ünnepelték meg.

Dr. Kamil Idris, a WIPO korábbi főigazgatójának szavaival: "A Szellemi Tulajdon Világnapja ragyogó alkalmat kínál az emberek arra való ösztönzésére, hogy gondolkodjanak el a szellemi tulajdonnak a mindennapi életben betöltött szerepéről, valamint arról, hogy mekkora jelentősége van az innováció és az alkotóképesség előmozdításában és védelmében."

A fenti gépies szöveg helyett azonban gondoljunk inkább arra, hogy milyen fontos szerepet töltenek be a szabadalmak, védjegyek saját mindennapi életünkben. Szinte lépten-nyomon beléjük ütközünk. Védjegyekkel azonosítjuk kedvenc termékeinket, az általunk használt készülékek alapjául pedig szabadalommal védett találmányok szolgálnak. Sajnos azonban az emberek többsége nincs tisztábban jelentőségükkel. Évente egy nap, április 26., a Szellemi Tulajdon Világnapja rávilágít az emberi képzelőerő és felhalmozott tudás fontosságára, előmozdítva ezzel a szellemi tulajdon nagyobb tiszteletét, és tudatosabb felhasználását. 

Egyrészről az emberi kreativitást ünnepeljük, a feltalálókat és a művészeket, akik szebbé és jobbá teszik a világunkat, másrészről a szellemi termékekhez fűződő jogokat is, amelyek ösztönzik és táplálják az alkotó embereket.

-A világnap alkalmából egyre nagyobb aktivitás tapasztalható különböző szervezetek részéről, és egyre nagyobb nyilvánosságot kap ez az alkalom. A világnapnak természetesen már Facebook-oldala is van, és a hozzá kapcsolódó térképen rákereshetünk, hogy szerte a világon merre és hogyan ünnepelnek embertársaink. A világszerte zajló eseményekről a WIPO saját listát is vezet, és a világnap kapcsán készült ötletes és látványos poszterekből és promóciós anyagokból egy évről évre bővülő online tárlatot is megtekinthetünk.

A világnap alkalmából az illetékes magyar hivatal (a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala) minden évben kiosztja a hivatal által alapított Milleniumi Díjakat az arra érdemesnek talált intézményeknek. (Ezek a szervezetek a hivatal honlapjának jobb oldalán található listában évszám alapján böngészhető. A díj Pataki Mátyás és Weichinger Miklós ötvös-szobrász-művészek alkotása.)

A Pintz és Társai 2010-ben a világnap alkalmával jelentette meg "Védjeggyel a csúcsra!" című könyvét, hogy ezzel népszerűsítse a védjegyoltalom eszközét és segítse a magyar vállalkozásokat.

Nincsenek megjegyzések: