2009. szeptember 16., szerda

Támpont hírek

IRATKOZZ FEL A TÁMPONT HÍRLEVÉLRE!
A Támpont Iroda hírlevele az egyes karok tanulmányi levelezési listáira is kiküldésre kerül. Lehetőség van azonban a hírlevelünkre egyénileg is feliratkozni a Támpont Iroda honlapján. 2009. október 1-vel a levelezési listákra való küldést megszüntetjük és attól kezdve csak a hírlevélre saját e-mail címmel feliratkozottak kapják a leveleket. Ezért javasoljuk, hogy ha még nem tetted meg, iratkozz fel a hírlevelünkre!AIESEC
Szeretnéd kihozni egyetemi éveidből a maximumot? Szeretnéd külföldön tölteni a szakmai gyakorlatod? Egy sokszínű csapat tagja lennél? Az AIESEC a világ legnagyobb diákszervezeteként pontosan ezeket kínálja neked, 107 ország hallgatóival, 61 év nemzetközi és 37 év hazai tapasztalattal. Az őszi tagfelvételről, a szervezetről, a csapatról és részletesen az általuk kínált lehetőségekről a http://bme.aiesec.hu címen olvashatsz, illetve az aiesec.bme@gmail.com címen tájékozódhatsz.ATHENS
Az ATHENS program keretében lehetőség nyílik részt venni Európa több vezető műszaki egyeteme egyikén egy ingyenes, kilenc napos részképzésen. A képzés minden meghirdetett kurzusra ingyenes. Az oktatást minden helyszínen kötelező részvételű kedvezményes árú kulturális programok kísérik. A programot a szervező egyetemek, illetve az Ile de France régió támogatja. Ez utóbbiból várhatóan kb. 15 fő Párizsba utazó hallgatónk, doktoranduszunk szállása is ingyenes lesz. Az útiköltség minden esetben a hallgatót terheli.
A további részletek megtalálhatók a Nemzetközi Oktatási Központ honlapján. A jelentkezési határidő 2009. szeptember 21.GEORGIA ROTARY STUDENT PROGRAM
A korábbi éveknek megfelelően az idén is lehetőség van a Georgia Rotary Student Program által szponzorált, nálunk "Georgia-ösztöndíjnak" nevezett programra való jelentkezésre. A georgiai Rotary klubok által létrehozott és működtetett Georgia Rotary Student Program, Inc. keretein belül működő programban minden évben mintegy 80-90 diáknak van lehetősége egy tanéven keresztül Georgia állam valamelyik, az őket szponzoráló, a 6900-as, 6910-es vagy a 6920-as districthez tartozó klubja által kiválasztott egyetemen vagy főiskolán tanulni. Az ösztöndíj a 2010-2011-es tanévre vonatkozik.
A további részletek megtalálhatók a program honlapján. A jelentkezési határidő 2009. október 1.ÉCOLE POLYTECHNIQUE
A párizsi Ecole Polytechnique „Grande Ecole” ez évben is felvételt hírdet külföldi hallgatók számára az „Ingénieur Polytechnicien” mérnökdiplomát adó „Cycle Polytechnicien” című kurzusára. Pályázhat minden, legalább 2 tanéves lezárt mérnöki tanulmányokkal rendelkező hallgató, aki matematikából vagy fizikából kiemelkedő tanulmányi eredményeket ért el. A jelöltséghez nem alapfeltétel a jó francia nyelvtudás, a felvételi vizsga angol nyelven is letehető. A pályázati regisztráció kizárólag online, illetve postai úton történik (faxon és e-mail történő jelentkezés kizárva).
A további részletek megtalálhatók az intézmény honlapján. A jelentkezési határidő 2009. október 1.MINES, PARISTECH
A Mines ParisTech a két éves Master in Science and Executive Engineering képzésére hirdet ösztöndíjat. Olyan hallgatók jelentkezhetnek, akik 2010. szeptemberéig megszerzik az alapdiplomát. A kiválasztott jelentkezők mentesülnek a tandíj fizetése alól, valamint a kiemelkedő teljesítményű hallgatók támogatást kaphatnak a megélhetési költségekhez.
A további részletek megtalálhatók a BME Francia Nyelvű Képzéseinek honlapján. A jelentkezési határidő 2009. október 1.FLORIDA INSTITUTE OF TECHNOLOGY
Az EU által finanszírozott ösztöndíj lehetővé teszik a VIK villamosmérnöki vagy mérnök informatikus BSc képzésében részt vevő hallgatók számára, hogy a 2009/2010. tanév második félévétől egy tanévet a Florida Institue of Technology egyetemen töltsenek. A program hallgatócsere formájában zajlik, az érkező amerikai hallgatók számával megegyező (min. 1, max. 4) hallgató nyerhet ösztöndíjat. Az ösztöndíj mértéke 1000 Euro/hónap és 1000 Euro utazási támogatás. A sikeres tanulmányok nyomán lehetőség van az FIT BSc diplomájának megszerzésére is.
A további részletek megtalálhatók a program honlapján. A jelentkezési határidő 2009. október 15.RÉZLER GYULA ALAPÍTVÁNY
A Rézler Gyula Alapítvány tanulmányi ösztöndíjat hirdet a 2009/2010-es tanév tavaszi szemeszterére (4 hónap) az Egyesült Államokba, az Indiana University Magyar Intézetébe (Bloomington, Indiana). A pályázaton részt vehet minden 35 év alatti diplomás, magyar szakember, aki szociológiai kutatásokat kíván folytatni, elsősorban az ipari viszonyok interdiszciplináris területein, és a munkához szükséges angol nyelvtudással rendelkezik. Az elbírálás során előnyt élveznek azok a pályázók, akik ezen a területen tudományos fokozat megszerzésére készülnek. Az ösztöndíj összege 4.000 USD. Az utazás költségeit egyénileg kell biztosítani.
A további részletek megtalálhatók az alapítvány honlapján. A jelentkezési határidő 2009. október 19.TU DRESDEN
A Herbert Quandt Stiftung jelentős anyagi támogatással ösztöndíjat ajánlott fel a Drezdai Műszaki Egyetemre hallgatóknak, PhD hallgatóknak és kutatóknak is. A jelenlegi kiírás a 2010. tavaszi félévre szól.
A további részletek a Támpont Iroda honlapján találhatók. A pályázatok beadási határideje doktoranduszoknak 2009. október 30., péntek, 14:00, hallgatóknak 2009. november 30., hétfő, 15:15, Támpont Iroda.DAAD
A Német Felsőoktatási Csereszolgálat (DAAD) a magyar hallgatóknak és diplomásoknak a 2010/2011-es tanévre ismét az ösztöndíjak széles választékát kínálja, a három-négy hetes nyelvi és országismereti nyári egyetemi tanfolyamtól a master végzettség megszerzésén át egy német felsőoktatási intézményben történő doktorálásig. Azoknak a doktoranduszoknak, akik Magyarországon doktorálnak, lehetőségük nyílik a kutatói munkájuk egy részének német felsőoktatási intézményben vagy kutatóintézetben történő megvalósítására.
A további részletek megtalálhatók a DAAD honlapján. A pályázatok leadási határideje 2009. november 15.MUMMERT ALAPÍTVÁNY
A Mummert Alapítvány ösztöndíja diplomával végződő tanulmányokat támogat az Aacheni Műszaki Egyetemen (RTWH Aachen) és a Kölni Egyetemen. Harmad- és negyedéves, műszaki vagy gazdaságtudományi területen tanulmányokat folytató hallgatók jelentkezhetnek. Az ösztöndíjasok egy-három év alatt egyetemi diplomát, vagy mester diplomát szereznek a két egyetem egyikén.
A további részletek megtalálhatók az alapítvány honlapján. A pályázatok leadási határideje 2009. november 30.LAKY TERÉZ KUTATÓI ÖSZTÖNDÍJ
A pályázat célja a megadott témakörökben történő tudományos kutatás elvégzésének, ennek nyomán tudományos munka megírásának vagy azzal egyenértékű alkotás (szakdolgozat, diplomadolgozat, TDK) elkészítésének támogatása. Terveink szerint a nyertes pályázók tudományos munkái az ösztöndíj pályázatot bemutató kiadványban is megjelennek.
A további részletek megtalálhatók a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány és a SEED Alapítvány honlapján. A pályázatok leadási határideje 2009. december 31.

Nincsenek megjegyzések: