2010. április 8., csütörtök

Groove Armada a Hegyalja nagyszínpadán

A londoni vonal erős lesz a nyár tokaji zenei fesztiválján: Roots Manuva és a Herbaliser mellett még a Groove Armada is a Hegyalja színpadait koptatja júliusban – a banda Magyarországon először élőben a tokaji feszten lép fel. A Herbaliser is teljes csapattal érkezik. A gitárok rajongói sem csak a Motörhead miatt indulnak a Hegy’-re: a Subscribe-tól elkezdve egészen a Turbóig válogathatnak a lassabb és gyorsabb riffek között.

Akinek a sebesség helyett inkább a stabil alapok jelentik a feltöltődést, azok sem maradnak hallgatnivaló nélkül a Hegyalja 2010-es kiadásán: Goldie, aki már a Trainspotting film albumán is szerepelt Inner City Life című szerzeményével, MC Justice-szal súlyosbítva érkezik a Hegy’-re. Friss anyagból nála sem lesz hiány: tavaly jött ki a formáció a Memoirs Of An Afterlife című albummal, de számíthatunk rá, hogy a Temper-temper ütemei is rezgetik majd a dobhártyákat.

A dobhártyákat és a táncos lábakat nem csak Goldie, de a Groove Armada is megbízhatóan kezeli majd júliusban, Tokajban. Andy Cato és Tom Findlay duója 2001-es Superstylin’ számukkal alapozták meg hírnevüket, de a már-már klasszikusnak tekinthető My friend is felcsendül majd a Hegyalja Nagyszínpadon. A duó tokaji fellépésére több muzsikus bevonásával teljes csapattá alakul. Nem csak a rajongóknak jó hír, hogy az egészen friss, idén megjelenő Black Light album anyagát is elhozza Tokajba a csapat – gyaníthatóan Tokajból hazafelé nem kevesen dúdolják majd a Paper Romance-et.

A törtütemes vonalat erősíti Krafty Kuts is a Hegyalján: a DJ, akit karrierje kezdetén Gimme The Funk kislemeze egyenesen Norman Cook karjaiba repített, többek között az egyik legizgalmasabb Bittersweet Symphony remixet tette le az asztalra. Saját munkái közül többek között a Bass Phenomenon című anyag az, ami miatt az idei Hegyalja is feledhetetlen pillanatok sorozata lesz.

A dán Epica bizonyítja be a Hegy’-en, hogy a gitárok zúzásához a szimfonikus zenekari hangzás tökéletesen illik. Sorolhatnánk még a jelzőket – gótikus vagy akár progresszív – a lényeg mégis összesűrítve szűrhető le a Never Enough nótából: a vonósok ereje vetekszik az elektromos gitárokéval.

Arany- és platinalemezzel a Hegyalján

Ákos sem keveseknek okoz majd örömet remek koncertjével – sokak ikonja meglepő lelkesedéssel fogadta a szervezők felkérését. A nagyszínpad előtt dől majd el, hogy a tegnap megjelent Szindbád dalát tudják-e majd fejből a kultikus énekes-dalszerző elkötelezett rajongói.

Nem csak Ákos rajongói készülhetnek friss dalokból a Hegyaljára: a nagyszerű Belga együttes idén tavasszal Arany- és Platina (című) albumokkal rukkolt elő és ezeket Tokajba is hozza.

Vissza a gitárokhoz: a tavaly Fonogrammal díjazott Subscribe idén sem hagyja ki a Hegyalját, ahogy az idei Fonogram-díjas Turbo sem; ráadásul a Fish! és az Óriás is fellépnek. A Kowalsky meg a Vega is rendszeres látogató a feszten, fellépésük idén csemegével kecsegtet: a csapat májusban hozza ki új albumát – amibe a Hegyalján is belehallgathatunk majd élőben. A rock metálosabb vonalát kedvelők (a Motörhead mellett) a Fonogram-díjazott Insane koncertjét írhatják már most be naptárukba, rögtön a Road mellé. A dallamosabb rock kedvelői az Isten háta mögött koncertet élvezik majd, Pálinkás Tamás frontember ének-technikája a hazai stoner bandák között is különleges. Dunaújvárost pedig nem csak a Quimby képviseli a 2010-es Hegy’-en, de a Neck Sprain is. Ha már itt tartunk, az idei Fonogrammon legjobb metál album díját bezsebelő The Idoru is a feszten fellépő együttesek táborát erősíti.

A tavalyi, jubileumi Hegyalja egyik legemlékezetesebb koncertje a Colorstaré volt, a bandában várhatóan idén sem fogunk csalódni: a pszichedelikus rockon túllendülve az elektronikus és hagyományos hangzások izgalmas keverékével jönnek a fesztiválra. A NEO tavaly olyan jól érezte magát a tokaji találkozón, hogy külön videót készített a fesztről – a Kontroll filmzene szerzőinek idei fellépését sem érdemes kihagyni, Hódosi Enikő, Milkovics Mátyás és Kőváry Péter a billentyűket éppoly’ mesterien kezelik, mint a gitárhúrokat. A The Cure és a Pulp hangzásvilágát újrateremtő The Kolin idén először jön a Hegyaljára, a csapatot 2009-ben az MTV Európai Zenei Díjára legjobb előadónak jelölték.

Az Irie Maffia tavaly jött el először a júliusi Tokajba és a koncert olyan jól sikerült, hogy Sena, Busa Pista és társaik idén sem hagyják ki a Hegy’-et. Busa Pista másik formációja, a kujonságot értő Zuboly együttes is fellép a Hegyalján. Csemegének pedig a Goulash Exoticát, a nu-jazz rajongóknak pedig a kiváló Barabás Lőrinc Eklektricet ajánljuk – az Irie Maffia mellett Sena énekhangjával még az ő koncertjükön is találkozhatunk.

Nincsenek megjegyzések: