2011. május 11., szerda

Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája Felsőoktatási Önkéntesség Napja


Felsőoktatási Önkéntesség Napja és TeSzedd! önkéntes akció a tiszta Magyarországért

2011 az Önkéntesség Európai Éve. Ennek keretében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium, az Önkéntes Központ Alapítvánnyal együttműködve nagyszabású hulladékgyűjtő akciót szervez, 2011. május 21-én „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” címmel. A kezdeményezéshez a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája kiemelt partnerként csatlakozik.

A jelentkező hallgatók a hulladékgyűjtő akcióra május 11. és 19. között a hook.hu weboldalon regisztrálhatnak.



A HÖOK fontos értéknek tekinti az önkéntességet, hiszen a hallgatók érdekeit képviselő szervezet a minőségi diploma védelme mellett szorgalmazza, hogy a hallgatók tegyenek azért a városért, azért a közösségért, amelyben évekig tanulnak, élnek. A hallgatói mozgalom ereje az alulról építkező kezdeményezésekben volt, ennek szeretne a szervezet még nagyobb hangsúlyt adni az önkéntes tevékenységek támogatásával is.

Az egyetemi évek alatt végzett önkéntes munka jó hatással van a fiatalok pályaképére és olyan cselekvésre ad módot, ahol lehetőségük van aktív polgárként tenni közvetlen környezetükért, országukért és az európai közösség jövőjéért.

Az önkéntes tevékenységek közösségre és egyénre gyakorolt pozitív hozadékai felbecsülhetetlenek: megalapozzák a másokért való felelősségvállalást, a társadalmilag felelős magatartást, valamint erősíti a hallgatók későbbi pozícióját a munkaerőpiacon. Az önkéntes munkavégzés során a fiatalok erősíthetik személyesszociális készségeiket ésközösséghez tartozás iránti elhivatottságukat, és kapcsolathálójukat.

Ezzel munkatapasztalatot szerezhetnek, és mélyebben megérthetik, milyen problémákkal küzd az a társadalom, amelyben élnek. Ezek a tapasztalatok hozzájárulnak későbbi munkájuk megválasztásához is. A fiatalok életközeli tapasztalatot szerezhetnek arról, hogy mit jelent a gyakorlatban részt venni társadalmi problémák megváltoztatásában és ezekért felelősséget vállalni. A "társadalmi észlelés" képességének kialakítása leginkább 18-24 éves kor között fejleszthető, mely korcsoport egybeesik a HÖOK által képviselt hallgatók életkorával.

A HÖOK szándéka, hogy a Felsőoktatási Önkéntesség Napjával hagyományt teremtsen, azért, hogy a felsőoktatásba újonnan belépő hallgatók számára már a kezdetektől természetes legyen a közösségért aktív szerepet vállaló hallgatói életforma.

Húzzatok kesztyűt ti is május 21-én! Tegyünk együtt egy tisztább Magyarországért!

Nincsenek megjegyzések: