2011. május 11., szerda

Ünnepeltük Európát!

Hatalmas játszótérré alakult a budapesti Millenáris park a 6. Európa Napon. A kárpátaljai Nagyszőlősön Természetesen együtt szlogennel ünnepeltek, Brüsszelben kinyitották az uniós épületek kapuit, Pécsett és Debrecenben pedig színes forgatag várta a helyieket.

Pontosan 5 évvel a második világháború lezárása után, 1950-ben Robert Schumann május 9-én mondta el híres beszédét, amely egy európai együttműködés tervét vázolta fel. Európa-szerte különböző módon ünneplik ezt a napot. Angliában például különleges focimeccseket rendeznek, Brüsszelben pedig egy napra megnyílnak az európai intézmények a nagyközönség előtt.

Budapesten családi napot szerveztek

Az Európa nap nem a politikáról, hanem az emberekről, a családokról szól – mondta nyitóbeszédében Gyürk András, Európai Parlamenti képviselő. Hozzátette: az Unió egy lehetőség számunkra, amivel élnünk kell. Győri Enikő, a külügyminisztérium államtitkára szerint „Egyszerre vagyunk magyarok, európaiak, sokféle köntösünk van, de ez a sok köntös megfér egymás mellett”.

– Örömmel látom, hogy sok gyermeket hoztak magukkal. Amikor az Európai Uniót létrehoztuk, elsődleges célunk volt, hogy a gyermeknek a jövőjét megteremtsük, róluk gondoskodjunk. Mostanáig többet elértünk, mint amiben a szüleink vagy a nagyszüleink reménykedtek. A legfontosabb értékeink, a szabad mozgás, a szólásszabadság, az oktatáshoz való hozzáférés – mondta az eseményen Claus Sorensen, az Európai Bizottság Kommunikációs Főigazgatóságának főigazgatója. Szavait igazolták azok a sátrak, ahol a látogatók külföldi munka és tanulási lehetőségekről tájékozódhattak.

A gyerekeknek nehéz volt választani a rengeteg játék és kézműves foglalkozás között. Az egyik legnépszerűbb a szalmabálákból épített játszóház volt, de a bátrabbak mászó falon is kipróbálhatták erejüket. A családokat élő társasjátékok várták óriás dobókockákkal, ugrál óvárral, és egy építőkockákkal beterített hatalmas játszószőnyeg. A kézműves asztaloknál lehetett varrni, nemezelni, kitűzőt nyomni, festeni üvegre, selyemre, arcra, a Földművelésügyi Minisztérium sátránál pedig a precíz borsóbab ültetést tanulták a kicsik. Mindehhez folyamatos koncertek teremtettek hangulatot, az első fellépő a gyerekek kedvence, a Kaláka volt, az utolsó pedig a szülőké és idősebb testvéreké, a Budapest Bár.

Természetesen együtt

A kárpátaljai Nagyszőlősön, ahol évszázadok óta élnek együtt magyarok és más nemzetiségek a Természetesen együtt jelszavával ünnepelték az Európa Napot. Az egész napos program rengeteg alkalmat kínált arra, hogy az itt élő népek még jobban megismerjék egymás kultúráját. A szabadtéri színpadon a hagyományőrző együttesek léptek fel, de a borfesztivál forgatagában is számtalan módja volt a kultúrák találkozásának. A falusi porták bemutatóján magyar és ruszin udvarházak vegyesen álltak, bennük szövő asszonyokkal, fonóval, citera együttessel, csigatészta-készítőkkel. Az itt élő roma közösségek cigánytánccal és cigány muzsikával képviseltették magukat.

A nagyszőlősi járási adminisztráció elnöke hangsúlyozta: az Európa Nap itteni megrendezése bizonyítja az EU és Ukrajna közötti integrációs folyamatok elmélyülését, és azt, hogy az országokat elválasztó határok egyre inkább eltűnnek. Emlékeztetett arra is, hogy Európa nem Ukrajna határainál kezdődnek, mert az itt élők is az európai közösség tagjai.

Közösségi kert avatás

Alaposan megtréfálta az időjárás a pécsieket: noha a meteorológusok még május 8-án reggel is napsütést ígértek aznapra, alig, hogy kipakoltak az EUrópa Nap rendezvényének szervezői, hatalmas égi áldás zúdult a nyakukba, így a tervezett nyolc helyett csupán két órán át tarthatott az esemény.

Számtalan környezettudatosságra nevelő program várta az érkezőket. Kiszámíthatták például az ökológiai lábnyomukat, vagy saját díszítésű vászonszatyrot készíthettek. De természetesen az Európai Unióról is hasznos információkat tudhattak meg a vendégek.

A Baranya Megyei Európai Információs Pont szervezte pécsi Családi EUrópa Napon egy közösségi kertet is felavattak az önkéntesség európai évének jegyében. Ennek a nyugaton már elterjedt kezdeményezésnek a lényege, hogy a betondzsungelek közepén egy talpalatnyi zöld szigeten végezhetnek a kikapcsolódásra vágyók egy kis kerti munkát. Az egyik ilyen ágyást a Pécsi Tudományegyetem fogadta örökbe, ezzel is támogatva az ötletet.

Bringás kincskeresők

Tájékozódás és szórakozás egyszerre – akár ez is lehetett volna a debreceni Európa Nap mottója. Legalábbis a szervezők szándéka szerint, akik úgy vélik: a soros magyar elnökség idején az emberek fogékonyabbak arra, hogy jobban megismerjék az Uniót. A kora délután kezdődő rendezvényhez sajnos nemcsak a lufi bohóc, a sátrak, az ajándékok és a kellemes zene, hanem a süvítő szél is hozzátartozott.

A különböző sátraknál kérdőíveket lehetett kitölteni, amelyek kérdései az önkéntességre, a magyar elnökségre, és például a külföldi munkavállalásra vonatkoztak. Ha segítségre volt szükség, a szervezők készségesen álltak rendelkezésére. A kérdőívekért pecsét járt, azokat pedig ajándékokra lehetett cserélni. Kuriózum volt a biciklis kincskereső játék, aminek résztvevői a Debrecen belvárosában lévő, EU-s fejlesztéseket hirdető táblákról vadásztak különböző információkat.

Freestyle-foci és néptánc

Az Európai Unió „fővárosában”, Brüsszelben az EU intézményei nyílt napot és különféle programokat tartottak az Európa Nap alkalmából. Már a tíz órai nyitáskor is nagyjából százan vártak a Justus Lipsius épület előtt. A látogatókat először egy film várta, amelyből négy nyelven tudhatták meg a nézők, mi a különbség az üléseit az épületben tartó két intézmény, az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács és a szakminiszterek alkotta Európai Unió Tanácsa között. Ezután idegenvezetéses túrán mutatták be az épületet, amelyet a népszerűségű filozófusról, a XVI. században élt Justus Lipsiusról neveztek el. A látogatók megnézhették az európai integráció elősegítőinek osztott Nagy Károly-díjasok - köztük Horn Gyula és Konrád György - arcképeivel díszített folyosót, és azokat az üléstermeket.

Az épület halljában standok várták az érdeklődőket. Az EU Tanácsának soros elnökségét adó Magyarország tudta itt leginkább megmutatni magát. Az asztaloknál a prospektusok mellett kóstolót is lehetett kapni az elnökségi borokból, illetve magyar élelmiszerekből. A paprikás- és téliszalámik, a kürtőskalács-darabkák és a hasonló csemegék annyira népszerűnek bizonyultak, hogy délutánra már csak csokoládéba mártott almaszirmok maradtak.

Nagy sikert aratott a jókora terem közepén felállított színpad, ahol élőben szólt a magyar zene. A néptáncosok nemcsak bemutatót tartottak, de a közönséget is megmozgatták. Emellett az idén márciusban Magyarország első freestyle-foci világbajnokává vált Kovács Péter, és a 2008-ban negyedik helyen végzett Kárászi Roland tartott látványos bemutatót. Sőt, a labdazsonglőrködés és a néptánc találkozott is! A két freestyle-focista magyar nóták ütemére mutatta be a lábtechnikáját.

A magyar hírességeket, így Puskás Ferencet több tábla népszerűsítette, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara pedig egy Ford T-modellel Galamb József eredményét dicsérte. A magyar találmányok között a Rubik-kocka is helyet kapott, amit 14-16 másodperc alatt rakott ki a bemutatót tartó Perge Olivér.

Emellett természetesen a Justus Lipsius aktuális elnökségi díszítését is meg lehetett tekinteni, a Rubik-kockát idéző könyvespolccal vagy a magyar történelem fontos állomásait bemutató „szőnyeggel” együtt.

Az összeállítást a Fiatal Európa Szerkesztőség munkatársai készítették: Barna Péter, Kóbor Andrea, Kovács Dorka, Márton Balázs és Tatay Eszter

A Fiatal Európa Szerkesztőség program az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére és finanszírozásában valósul meg. Az itt közölt információk tartalmáért és felhasználásáért a Külügyminisztérium, az Európai Bizottság és az Európai Parlament nem felel.

Nincsenek megjegyzések: