2010. július 8., csütörtök

A Presidance uniós bemutatkozása Brüsszelben az „I Love EU” soros elnöki ünnepségen

Az Európai Unió tagállamai másfél évenként hármas csoportokban töltik be az EU soros elnöki tisztségét.

2010. január 1. és 2011. június 30. között Spanyolország, Belgium és Magyarország az EU Tanácsának soros elnökei. A soros elnökséget - amely az Európai Tanács és az Európai Unió Tanácsa üléseinek szervezési feladatait látja el -, a tagállamok félévente cserélik egymás között: 2010. július elsején Belgium veszi át Spanyolországtól a soros elnöki tisztséget, amelyet 2011. elején Magyarországnak ad tovább.

Abból az alkalomból, hogy 2010. július 1.-től Belgium az Európai Unió hivatalos elnöki tisztségét betöltő országa, a belga kormány Brüsszelben, 2010. július 3-án este nagyszabású ünnepséget szervez, „I Love EU” néven.

A rendkívül látványos esemény, amely az Európai Unió tagállamainak kulturális megmozdulása is, az Európa Parlament előtti főtéren zajlik majd, közel 50 ezer néző előtt. Az „I Love EU” keretén belül beszédet mond az Európai Tanács elnöke, Herman Van Rompuy is.

A nagyszabású ünnepségen az Európai Unió országait számos kiváló zenész, együttes, előadóművész képviseli.

Az „I Love EU” rendezvényen hazánkat - egyedüli magyar meghívottként - a Presidance Company képviseli, akik mesterien ötvözik a hagyományos magyar néptánc koreográfiáját a modern elemekkel, új kontextusba helyezve a hagyományokat. A Presidance táncegyüttesnek - ezzel együtt Magyarországnak is - óriási megtiszteltetés a brüsszeli meghívás.

Az „I Love EU” célja, hogy új tartalmat leheljen az immár kissé elcsépeltnek hangzó Európa fogalmába: a figyelmet a fiatalságra irányítva egy nagy, közös egésszé ötvözze az Európai Unió tagállamainak kulturális gyökereit, hagyományait.

Az „I Love EU” ünnepséget – benne a Presidance Company uniós bemutatkozásával - 3 nagy európai televíziós társaság is élőben közvetíti.

Nincsenek megjegyzések: