2009. április 3., péntek

Építsd fel a saját családfádat

Lehet, hogy sokatoknak volt feladata kisiskolásként, hogy egyik órára a szűk családfátokat meg kellett csinálnotok. Biztos érdekes feladatnak tűnt, de hát valljuk be, ilyesmivel szerintem ma már nem sokan foglalkoznak (egyrészt), másrészt meg nincs is igazán kedve az embernek loholni meg rajzolgatni, hogy ki kinek a kicsodája.

Elektronizált világunkban, ahol az internet már csak a legkisebb falvakba nem kúszott be tán, sok mindent a kezükbe adnak, csak kérdés, hogy észrevesszük-e ezt, akarjuk-e használni.
Például nyithatunk webes naplót (ismertebb nevén blog), ahol akár a nevünk alatt, akár egy fantázianév alatt rögzíthetjük mindennapjainkat, vagy egy cég, egy társaság mindennapjait. Weboldalak segítségével létrehozhatunk honlapokat, fotóalbumokat, mindezt csupán pár egyszerű kattintással úgy, hogy mindenki láthassa azokat, vagy csak akiknek kell. Ingyenesen letölthetünk zenéket és filmeket, vagy éppen belehallgathatunk más világtájak rádióadásaiba.

Ki tudja, hogy vajon mi-minden áll még rendelkezésünkre, amiről sosem hallottunk, s amire sose gondolnánk. Ez utóbbiba tartozik a családfaépítő website, ahol szintén csak a jól ismert pár kattintással, redkívül egyszerűen felépítheted őseid és leszármazottaid kapcsolati rendszerét. Fényképeket tölthetsz fel róluk, megjelölheted állapotukat (élő-e vagy holt), s személyes adataik beírásával az oldalon működő naptár segítségével nyomon követheted születésnapjaikat. Ergo, nincs többé elfeledett szülinap, s nem kell kérdezgetned anyut, hogy a látogató rokonod honnan is rokonod!
Továbbá a már felvett személyek is bekapcsolódhatnak családfád továbbbővítésébe, így még azt sem kell megtenned, hogy mindent magad kutass ki. Ezen kívül családi eseményekről is lehet bejegyzést hagyni az oldalon, vagy egyszerre felhívni rá a rokonság figyelmét.
Mindezt még meg tudjuk fűszerezni azzal, hogy a most élő öregeink érdekes történeteit is eltárolhatjuk a honlapon (nekem például a ma is élő keresztanyám végigélte az I. és a II. világháborút, az 56-os forradalmat, a rendszerváltást és még ki tudja mit) olyan formában, ahogy azt a történelemkönyvek sosem írják le.

Az oldal elérhetősége itt: családfa!

Mindenkinek jó szórakozást hozzá! :)

Nincsenek megjegyzések: