2009. április 17., péntek

MŰEMLÉKI VILÁGNAP


Holnap MŰEMLÉKI VILÁGNAP lesz.


"Az UNESCO ICOMOS Szervezetének javaslatára nyilvánították április 18-át NEMZETKÖZI MŰEMLÉKI NAPpá. Először 1984-ben ünnepelték. E napon főleg azokra a műemlékekre hívják fel a figyelmet, amelyek veszélyben vannak. Magyarország már a meghirdetés évében csatlakozott a kezdeményezéshez."


"2009-ben, a Kulturális Turizmus Évében, ezen a jeles napon a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága szervezésében országszerte számos műemlék nyitja meg kapuit díjmentesen a látogatók előtt. A Magyar Turizmus Zrt.-vel együttműködve szeretnénk, hogy az akciónap a hazai tájak és látnivalók bejárására ösztönözné az érdeklődőket." - olvasható a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának honlapján.


Műemlékek a fővárosban:

A világnap alkalmából például az Aquincumi Múzeum külön előadással várja a látogatókat, a Fiumei úti Sírkert (Kerepesi úti temető) idegenvezetői pedig elkalauzolnak minket nemzeti nagyjaink sírhelyeihez. Az érdeklődők megtekinthetik belülről a Deák és a Kossuth mauzóleumot is.


Hogy ne csak Budapestről legyen szó:

Április 18-án ingyenesen megtekinthető többek között a fertődi Esterházy-kastély, a békéscsabai Munkácsy Mihály Emlékház, a tatai vár, a zsámbéki romtemplom, a szekszárdi Babits Mihály Emlékmúzeum, valamint a nagycenki Széchenyi-kastély is.


További műemlékeket találsz itt.


Nincsenek megjegyzések: