2009. április 6., hétfő

EZK hírlevél reloaded

Sziasztok!

A BME Egyetemi Zöld Kör és az OMIKK közös Filmklubjában ez alkalommal egy,
a környezetvédelmet is érintő animációs filmet láthattok.
Méghozzá a világ talán legelismertebb anime alkotójától,
az Oscar-díjjal is jutalmazott élő japán legenda, Hayao Miyazaki-tól!

"Nagyon jó látni, hogy egyre többen ismerik fel (köztük az idősebb generáció is) a japán rajzfilmkultúra szépségeit. Hogy sokan már el tudnak vonatkoztatni a ker.tévék csihi-puhi animéjitől, és rájönnek, hogy bizony léteznek színvonalas minőségű, fontos mondanivalóval rendelkező, szívvel és lélekkel átitatott csodálatos japán rajzfilmalkotások is. És hogy egy rajzolt mese nem feltétlenül csak gyerekeknek szólhat. A magyar köztudatban a színvonalas anime egyet jelent Hayao Miyazaki műveivel. Miyazaki műveit átitatja a természetszeretet. Meséiben előszeretettel ítéli el a modern emberi társadalmak pusztító életmódját, és velük szemben hihetetlen erőkkel ruházza fel az természeti lényeket. Hősnői gyönyörűek és önfeláldozóak, s a rendező szinte már perverz módon vonzódik a repülőszerkezetekhez. Ha szereted az animéket, akkor azért, ha láttál már Miyazaki mozit, akkor azért, ha pedig fogalmad sincs róla, milyen gyönyörűek ezek a japán mesék, akkor azért nézd meg a Nauszikát." (yofilm)


Helyszín: BME "K" ép. I/60.
Időpont: 2009. április 7. (kedd). 18 óra.


A vetítés ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!



Nauszika - A szél harcosai
Színes, magyarul beszélő, japán animációs film (116 perc - 1984)
Rendezte: Hayao Miyazaki

1000 évvel azután, hogy a Hét Napos Tűz megsemmisítette szinte az egész bolygó emberi lakosságát, a Földnek csak kis része maradt lakható az emberek számára. A tűz után a föld felszínét elborították Átokfölde hatalmas fái, melyek mérgező spórákat termelnek, s melyben csak a gigantikus méretű rovarok tudnak megélni.
A kis emberlakta területek folyamatosan fogyatkoznak, ráadásul a városok közti háborúk is tizedelik a megmaradt lakosságot. A Szél Völgye egy békés kis település, melynek hercegnője Nausicaa, a fiatal és életrevaló lány, aki elszántan keresi a gyilkos erdők titkait.
Ám a békés időknek hirtelen vége szakad, mikor egy szomszédos katonaállam megszállja a Szél Völgyét, és egy félelmetes eszközzel igyekszik megsemmisítő csapást mérni a közeli Átokföldére. Az erdő ereje azonban hatalmas, és nem tűri az ellene irányuló támadásokat. Vajon sikerül Nausicaa-nak megvédenie a népét és megmenteni a Szél Völgyét a teljes pusztulástól?

Linkek:
bővebb ajánló
trailer
filmdroid
wikipedia
port.hu
est.hu

BME Egyetemi Zöld Kör
web: www.kornyezetvedelem.bme.hu/
mail: egyetemizoldkor@gmail.com



Egyéb zöld programok a közeljövőben:

2009. április 6. - május 8.

Ismét eljött a tavasz, és újra egyre több bringa látható az egyetemi épületek körül. Pattanj hát Te is nyeregbe, mert április 6-án indul a Bringázz az Egyetemre akció, melynek fő törekvése, hogy Te is megtapasztald, mennyire egyszerű és természetes kerékpárral érkezni az egyetemre is!
Nem titkolt cél, hogy kiderüljön, melyik Magyarország legbringásabb egyeteme, illetve kara. Tehát itt az újabb remek lehetőség, hogy megmutassátok, a Ti sulitok ebben is veri a többi intézményt. Növeld Te is a bringások arányát, csatlakozz egyetemed karának egyik csapatához, és gyűjtsd a kilométereket!
A kampányban való részvételhez az oldalon való regisztráció után a Közlekedési Naplódban kell jelölnöd a bringás napokat, illetve a megtett kilométereket. Ha április 6. és május 8. között legalább nyolcszor bicajjal jössz az egyetemre, garantált ajándékot kapsz, valamint részt veszel a nyereményjátékon, ahol sok más meglepetés mellett tiéd lehet a három darab kerékpár egyike is.
Minden egyéb információ a közös oldalakon!

2009. április 16-18.

A RENEXPO® Central Europe az egyetlen, kifejezetten a megújuló energiák témakörében rendezett szakmai kiállítás, amely a magyar piacon kívül a régió országaiból – így Romániából, Szerbiából, Szlovéniából – is jelentős számú szakmai érdeklődőt vonz. Közép- és Délkelet-Európában a RENEXPO® Central Europe-ot szervező REECO Csoport ismerte fel elsőként, hogy hazánkban és a régióban egyre többen gondolják úgy, hogy most van itt az idő bekapcsolódni a harmadik ipari forradalomként is emlegetett megújulóenergia-hasznosítás folyamatába. Ennek során RENEXPO® Central Europe hídként funkcionálva valamennyi résztvevő, kiállító és szakértő számára jelentős számú új üzleti kapcsolatot, konkrét megrendelést, szinergia lehetőséget és tudástranszfert nyújt.

Bővebb infó a honlapon: www.renexpo-budapest.com

2009. április 28.

Április 28.-án 10 órától este 18 óráig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen kerül megrendezésre a harmadik Egyetemi Tájékozódási Sportok Fesztiválja. A megadott időpontban bármikor lehet jelentkezni a K központi épület és a könyvtár közötti parkos területen. (térkép) A rendezvény teljesen nyílt, bárki nevezhet (nem csak oktatási intézményben tanuló), a nevezés ingyenes! Jelentkezés a helyszínen, vagy a testnevelés órádon. Az egyes versenyszámok pályái úgy vannak kialakítva, hogy tájékozódási alapok nélkül is könnyen teljesíthetők.

További infó a honlapon: www.tajfutofesztival.hu/

Nincsenek megjegyzések: